top of page
dick_timmerman-frans_nikkels.webp

Dick Timmerman

Bio 

Dick Timmerman (80 jaar oud)

Getrouwd met Els, 3 volwassen kinderen, 5 kleinkinderen

Oud beroep: leraar handvaardigheid op een middelbare school in Almelo

Huidige passie: perkamentmaker. 

Lees hier een mooi artikel over hem op de ondernemer.nl

Dick's woorden van wijsheid voor mid-lifers

Dick maakt handmatig hoogwaardig perkament en levert geitenvellen aan instituten als het Rijksmuseum en het Rembrandthuis. Hij levert ook internationaal en geeft gastcolleges op universiteiten over restauratiewerk. Zijn dochter Ellen is in het werk meegenomen met de ambitie dat zij het vak verder blijft ontwikkelen en kleindochter Loes is inmiddels ook in het werk opgenomen met haar onderzoek naar de ph waarde van perkament.  

 

Leer iets dat je nog niet kent

Op 52-jarige leeftijd begon Dick met het maken van perkament en dat ging met vallen, opstaan, gemopper, veel weggooien, soms weglopen en dan toch weer verder gaan. Waarom perkament? Hij kende het nog niet. Zo simpel kan een overweging zijn. Als leraar handvaardigheid had hij interesse in materialen, perkament was nog onbekend voor hem en zijn nieuwsgierigheid deed de rest. Het ambacht kreeg hij in 8 jaar onder de knie door vooral veel te doen. Gewoon door thuis in de badkuip, met toestemming van zijn vrouw, die stinkende geitenhuiden hard en veel te schrapen.  Tot het dusdanig goed was dat het Leids Archief het wilde gebruiken. Toen wist Dick dat hij een goede baseline had en vanaf daar is de ontwikkeling doorgegaan. Inmiddels staat hij wereldwijd bekend om de kwaliteit van zijn perkament. 

 

Wat ik maak leeft voort

“Om ons heden te begrijpen moeten we onze geschiedenis kennen, en daar mag ik aan meehelpen. We behouden onze culturele rijkdom uit het verleden, zoals oude codices van 1500 jaar oud. Wat vooral mooi is, is dat ik mee mag werken aan het behoud van de rijkste documenten ter wereld, de manuscripten, Gods woord, de Bijbelse geschriften die worden gerestaureerd. Dat doe ik in Nederland voor bijvoorbeeld het Joods Cultureel Kwartier en we dragen bij aan cultuurbehoud in Rusland, Zweden, Frankrijk om een paar landen te noemen. Daarnaast, ik ben ambachtsman en leraar. Het werken met mooie materialen en het overdragen van kennis is nu eenmaal wat ik doe. Perkament maken en die kennis overdragen is een logische voortzetting van mijn eerdere werk. Hoe mooi is het dat ik nu met mijn dochter en straks wellicht mijn kleindochter dit werk mag doen. Wat ik maak, leeft voort ook wanneer ik er niet meer ben.”

 

Wat wil je meegeven aan mensen van mijn generatie die nadenken over hun tweede helft?

  • ​"Begin erover na te denken tijdens je midlife, en ver voor je pensioen. Je bent nu in de volle bloei van je leven en je hebt waarschijnlijk prioriteiten als hypotheek en studerende kinderen, maar gooi je blik vast vooruit. Het voelt misschien als je druk maken om een periode waarvan je niet eens weet of die wel komt, maar het is essentieel om zinvol door het leven te blijven gaan. 

  • Wij leven in een wonderlijke wereld met wonderlijke mensen, waarin veel gericht is op de eigen ik. Probeer jezelf wat meer af te leggen en dienstbaar te zijn voor anderen, want dan maak je de weg vrij voor nieuwe dingen. Richt je niet op de centen, maar op zinvol bezig zijn om de ander te dienen. Ons perkament levert ons financieel weinig op. Wij krijgen betaald in de voldoening van zinvol werk en wereldwijde relaties die ontzettend blij zijn met ons product. 

  • Voldoening heeft een heilzame werking op anderen. Als jij tevreden bent, dan is je vrouw dat ook. Zo werkt dat in een huwelijk."  

Contact

I'm always looking for new and exciting opportunities. Let's connect.

123-456-7890 

bottom of page