top of page

Leiderschap - ook voor jou

Bijgewerkt op: 28 okt. 2022

“Leiderschap is niet per se dat je 100 mensen moet overzien. Het is de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, en van daaruit positief bijdragen aan je eigen leef- en werkwereld. En dat kunnen veel mensen.”


Geertruyt is bedenker en trainer van de CORE Leadership driedaagse die 11 mei voor het eerst van start gaat. Ze vertelt er meer over in dit interview met journalist Martine van Blaaderen.

Geertruyt, je bent zeer ervaren in het trainen en coachen van senior leidinggevenden bij bijvoorbeeld Shell, Accenture en KPN. Waarom focus je bij deze nieuwe training juist op ‘iedereen’?

“Ik vind dat leiderschap best exclusief en groot wordt gemaakt, soms zelfs te groot. Het is goed dat directies en managers getraind worden in leiderschap, ze hebben ook veel verantwoordelijkheid. Een gevolg is echter dat er dan direct veel druk bij 1 persoon ligt, alsof al het heil van hem of haar moet komen. Dat laatste, daar geloof ik niet zo in. Iedereen in een team kan leiderschap tonen. Teamleiderschap is dat iedereen in het team rechtop gaat staan en initiatief neemt. Weten wie je bent en daarvanuit leiden om je eigen leef- en werkwereld weer wat mooier te maken. Dat is niet alleen voor die ene procent die op het schild is gehesen.

Ook voelde ik de behoefte om over alle muurtjes heen te kijken. Ik wil inclusief zijn en dit opengooien voor wie er door aangesproken wordt.”


‘Leiderschap is niet alleen voor die ene procent die op het schild wordt gehesen’


Hoe is deze training tot stand gekomen? “Ik ben vorig jaar 50 geworden en stond stil bij de vraag: wat is nu de basis leiderschap? Ik kwam op drie uitgangspunten. Leiderschap is voor iedereen, je leidt vanuit de kern van wie je bent en dat doe je om jouw eigen leef- en werkwereld weer wat mooier te maken. En daar kwamen vier thema’s bij, die het wat mij betreft goed vatten: liefde, zelfbewustzijn, aanpassingsvermogen en ambitie. Toen ik dit met vriendin en psychologe Aukelien van Abbema besprak, was zij zo enthousiast dat zij zich in volle vaart aansloot.”


De driedaagse heet CORE Leaderschip, wat bedoel je met core?

“Het is teruggaan naar de kern van leiderschap. Naar de bedoeling van leiderschap. Dat is voor mij de verantwoordelijkheid nemen om je leef- en werkwereld weer mooier te maken. dat kan heel groots en meeslepend, en ook op kleinere manieren. Het begint bij leiden vanuit de kern van wie je bent, vanuit je waarden en je overtuigingen. Ontwikkel die kern. Want hoe steviger je kern, je core, hoe meer je jezelf vertrouwt en hoe sterker je leiderschap. Ontwikkel de vier thema’s, ze zijn het fundament van leiderschap. En ook ervaren leiders hebben het nodig om soms eens stil te staan bij hun eigen kern. ‘Core’ slaat ook op ‘je core trainen’, je buik- en rugspieren. Alleen als je basis stevig is, kun je echt rechtop gaan staan en stappen maken.”


‘Alleen als je basis stevig is, kun je echt rechtop gaan en stappen maken'


‘Rechtop staan’, dat gebruik je vaker, wat bedoel je ermee?

“Ik gebruik dit bijvoorbeeld ook wel in mijn coachingspraktijk. Letterlijk zeg ik dan: ga eens helemaal rechtop staan. Wat doet dit met je, als je je rug recht? Hoe verandert je blik op de situatie? Een voorbeeld. Een executive van een consultingbedrijf kwam hier een keer voor coaching. Hij stond voor een groot besluit. Ik vroeg hem elk perspectief ter plekke te “bewandelen” en hij zegt nu nog steeds ‘in 12:28 minuten was ik er toen uit’. Hij luisterde naar zijn lichamelijke reactie die zó overduidelijk was dat hij wist wat hij moest doen. Met je lijf ontdek je vaak sneller dingen dan met je hoofd.”


Een van de andere basisthema’s is liefde, vertel!

“Liefde is een grondhouding. Vertaald naar leiderschap is het de waardigheid en het potentieel van de ander zien én ernaar handelen. Het betekent ook dat je anderen de ruimte geeft om tot ontplooiing te komen. Om rechtop te staan. Als je vanuit liefde kijkt, gebeuren er mooie dingen. Mensen vinden elkaar leuker, ze helpen en gunnen elkaar meer. Ze gaan beter samenwerken, ze hebben ze meer lol in hun werk én de resultaten verbeteren. En het leuke is dat we op dit thema de meeste reacties krijgen! Het raakt een snaar.”

‘Wie je zelf bent, dáár zit je geloofwaardigheid’


Een ander thema is aanpassingsvermogen.

“Ja, we moeten wel, want alles verandert continu. Neem de pandemie van de afgelopen twee jaar. Fascinerend wat er gebeurde op individueel- en maatschappelijk niveau. Alle ontwikkelingen volgden elkaar in een razendsnel tempo op. Als alles steeds verandert, hoe neem je dan jouw persoonlijke verantwoordelijkheid? Daar hoort ook bij dat je op een bepaald punt moet accepteren dat niet alles gaat zoals je wilt. Je kunt niet alles oplossen. Lukt het om je aan te passen? En weet je ook weer de weg naar voren te vinden?”


Ambitie, hoe past dat hierin?

"Als je rechtop staat, gaat het lopen beter. Je komt vooruit, ziet meer en je blik verruimt. Ambitie zie ik als weer durven dromen, en het stap voor stap gaan waarmaken. Dat doen Aukelien en ik nu ook door onze energie en creativiteit in CORE Leadership te steken. Onze droom is dat meer mensen leiderschap op zich nemen en dat we zo samen de wereld om ons heen wat mooier maken.”


Zelfbewustzijn is een thema, waarom is dit zo belangrijk?

“Leiderschap begint bij jezelf, dus ken jezelf. Waar kom je vandaan, wat is je verhaal? En, waar word je blij van? Wat is jouw kern? Want wie je zelf bent, dáár zit je geloofwaardigheid. Dat is waar de magie zit. Soms herken je zo’n moment van fairy dust, dan zie je jezelf iets doen wat gewoon helemaal klopt jou.

Als leider heb je ook de verantwoordelijkheid om te snappen welk effect je op andere mensen hebt. Dat is een pittige, maar hoort ook bij zelfbewustzijn. Wanneer jij invloed hebt op andere mensen, doe dat dan met zoveel mogelijk integriteit. Brené Brown zegt: ‘Leiderschap is de verantwoordelijkheid nemen voor het zien van potentieel in mensen en ideeën, en de moed hebben om die potentie te ontwikkelen.”


Dus, gericht op de ander.

“Ja. Het leuke is: hoe helderder dingen voor jezelf worden, des te beter je anderen kunt helpen. Uiteindelijk draait het niet alleen om jou, je leeft niet in je eentje. Het is als de Afrikaanse zienswijze ‘ubuntu’: ik ben, omdat wij zijn. Je bent verbonden met anderen en staat in contact met elkaar. De kernvraag is: wat voor bijdrage wil jij geven aan de wereld om je heen?”


Over CORE leadership Data: 11 mei, 1 juni en 22 juni

Trainers: Geertruyt Stokes en Aukelien van Abbema Aantal deelnemers: 12-15

Locatie: ISVW- Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden

Aanmelden kan nog, maar wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.

Ga naar inschrijving: www.stokesconnect.nl


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page