top of page

Ik dacht dat wij leren van onze fouten - ik zat ernaast

Updated: Oct 5, 2023

“Weet jij dat we meer leren van successen dan van fouten?” Mijn co-trainer bekijkt de materialen voor CORE leadership nog eens door en ziet een nogal doorwrochte oefening die de deelnemers moet helpen leren van fouten. Dat is namelijk iets dat ik al die jaren als leidinggevende, coach en consultant heb geleerd en gul heb doorgegeven aan anderen. Sterker nog, terwijl ik deze blog schrijf belt een oud-collega en wanneer ze hoort waarover ik schrijf vertelt ze me fijntjes “Ik heb van jou geleerd dat ik op mijn bek mag gaan en daar ben ik je heel erg dankbaar voor. Daarvoor liep ik altijd maar op mijn tenen, en nu weet ik dat het prima is om onder uit te gaan, op te staan en weer door te gaan.”

Hoe zit het nou? Ik geef je vast de samenvatting van ons menselijk leervermogen

-/+ onze eigen fouten

+ onze eigen successen

+ andermans fouten

+ andermans successen

Recent onderzoek van Ayelet Fishbach, psycholoog en gedragswetenschapper, vertelt ons dat mensen het moeilijk zo niet onmogelijk vinden om te leren van hun eigen fouten.


- Falen voelt rot – dus is ons leren beperkt
De basisvoorwaarde voor leren is ergens aandacht aan geven. Waar we niet naar kijken, kunnen we ook niet van leren. En dat is precies wat we niet doen wanneer we fouten maken. Falen is niet fijn, ons ego is broos en onze gevoelens van zelfwaarde kunnen minder hebben dan we denken. Fouten doen ons rot voelen over onszelf. We kijken dan liefste weg, om ons maar niet rot te hoeven voelen. Onze primaire reactie is om niet terug te kijken, ons niet weer rot te voelen en er dus niet van te leren. Nu de +. Mensen die bewust de knop omzetten en terugkijken leren wel degelijk van gemaakte fouten. Wanneer fouten maken de bedoeling is, zoals bij de ontwikkeling van nieuwe technieken en concepten, dan is dat makkelijker dan wanneer de fout niet de bedoeling was. In het laatste geval heeft het ego een (te) grote knauw gekregen.
- Falen van anderen voelt veel minder rot – dus kunnen we weer leren
Een simpele manier om ons eigen ego te omzeilen is te kijken naar het falen van anderen. Kritisch kijken naar fouten van een ander geeft een hoger leereffect dan kritisch kijken naar je eigen fouten. Je ego doet niet meer mee, en je hersenen doen het weer.

- Succes voelt fijn – dus leren we meer Een klopje op de schouder doet wonderen voor ons zelfbeeld en ons vermogen om onszelf weer te verbeteren. We nemen makkelijker nieuwe informatie in ons op nadat we positieve bevestiging hebben ontvangen dan wanneer we negatieve feedback hebben ontvangen. Leuk genoeg leren we ook graag van de successen van anderen. Succes is makkelijker voor ons ego om aandacht aan te geven, of het nou ons eigen succes of dat van een ander is.

We hebben daarom in onze training de boel gewijzigd. De oefening over leren van fouten is eruit. Gaan we niet meer doen. Dit kunnen de deelnemers ook op andere plekken leren. We geven nu een concrete oefening over hoe vaak ze succesvol zijn geweest in hun leven. Elke keer als ze van baan, organisatie of land zijn veranderd. Elke keer dat iets op het werk wel goed ging. Elke keer toen een relatie veranderde, een geliefde overleed, er kinderen kwamen en weer de deur uitgingen. Elke keer dat het leven of het werk een aanpassing vroeg. Bevestigen dat we veel wel kunnen. Leren van successen. We gaan het proberen. Wellicht zitten we ernaast. Als dat zo is dan hoor je het, dan kan je leren van onze fouten.
0 comments
bottom of page