top of page
Image by Hafsa

Programma

Duik wat meer de diepte in en laat ons je meenemen in het programma van CORE leadership aan de hand van de vier thema’s zelfbewustzijn, wendbaarheid, ambitie en liefde. Het begint met een bezoek aan het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Be present

In 2010 in het MoMA keek performance artist Marina Abramović bezoekers 1 minuut lang in de ogen en dat zes dagen per week, drie maanden achter elkaar. ‘The artist is present’ heette de performance. Zij had haar ogen dicht totdat de volgende bezoeker tegenover haar zat. Dan deed ze haar ogen open en een minuut lang keek ze de ander in de ogen. Gedurende meer dan 750 uur keek ze duizenden mensen in de ogen, zich met hen verbindend, van hart tot hart. Bij velen stonden de tranen in de ogen.

Abramović voelde zich geïnspireerd door ons gedeelde mens-zijn en onze gedeelde behoefte aan contact. Alhoewel alleen-zijn soms makkelijker lijkt vinden we uiteindelijk meer beloning in ons samen-zijn. Abramović zei: ‘Niemand kon zich voorstellen... dat ook maar iemand de tijd zou nemen om daar tegenover mij te zitten om elkaar aan te kijken". Het bleek een ongegronde angst. De stoel was non-stop bezet en er stond continu een rij van mensen, wachtend op hun beurt. ‘Het was een volkomen verrassing…deze enorme behoefte van mensen aan echt contact", zei ze na afloop. In het boek "Into the Wild" laat de auteur Jon Krakauer zijn hoofdpersoon Chris McCandles het als volgt zeggen: ‘Happiness is only real when shared’.

Zelfbewustzijn - dag 1

Wat heeft dit nu te maken met CORE leadership? Alles begint en eindigt met verbinding. Verbinding met jezelf, je geschiedenis, elkaar, je team, je organisatie, de wereld waarin je leeft en werkt. Zonder echt contact geen liefde en zonder liefde geen authentiek leiderschap. Dat is waarom we je in contact brengen met je eigen begin, met de naam die je ouders je bij je geboorte gegeven hebben, en met je ontwikkeling of levenslijn van toen tot nu. Door middel van een aantal oefeningen nemen we je mee langs je eigen ontwikkeling en krijg je inzicht in hoe je je ontwikkeld hebt tot wie je vandaag bent. Hoe jouw geschiedenis, de belangrijke mensen in je leven, de mooie en de pijnlijke momenten, en je eigen keuzes je gebracht hebben tot waar je vandaag bent als mens en leider. 

Daarnaast leer je van experts op het gebied van leiderschapsontwikkeling. We geven je een kort overzicht van de geschiedenis van leiderschapsontwikkeling tot nu toe, en helpen je om je eigen strategie en kwaliteiten als leider te identificeren. Er is namelijk geen eenduidig beeld van wat leiderschap wel en niet is en moedigen je daarom aan om je eigen leiderschap te ontwikkelen. Wat wel eenduidig is: leiderschapsontwikkeling is een kwestie van levenslang leren. Daarom zijn de trainingsdagen en de oefeningen die je te doen krijgt verspreid over de tijd. Je werkt daardoor aan het opbouwen van nieuwe gewoontes, en aan de integratie van jouw leiderschapsontwikkeling in je dagelijkse leven. 

We geloven niet in een one size fits all benadering van succesvol leiderschap, maar helpen jou om je eigen stem en stijl te ontwikkelen. Dit noemen wij zelfbewustzijn: het bewustzijn dat je nodig hebt om authentiek en geloofwaardig te leiden. 

Omdat niet alles serieus hoeft te zijn... maar toch... Je verhaal is je kapitaal. Laat het niet aan de Olaf's van de wereld over om te vertellen wie jij bent. Vertel zelf waar je vandaan komt, je nest, je cultuur. Want wie jij bent, dáár zit jouw geloofwaardheid. 

 

 

Wendbaarheid - dag 2

Hand in hand met zelfbewustzijn gaat wendbaarheid, het vermogen om mee te bewegen met een veranderlijke wereld. Wanneer we praten over liminale tijden, dat zijn die momenten in ons leven dat we van de ene naar de andere fase gaan en ons daarbij gedesoriënteerd voelen, dan zijn er altijd mensen die opveren en zeggen: ‘dat is waar ik nu ben!’. Logisch. Het leven is nu eenmaal liminaal, continu veranderend en ontwikkelend, totdat we vanzelf een keer bij ons eigen natuurlijke einde komen. Als dat laatste je wat te donker klinkt, denk dan aan de metafoor van een rivier. Een rivier heeft één einddoel, en dat is eindigen in de oceaan. Dat is waar de rivier uiteindelijk ophoudt te bestaan. Maar dat einde weerhoudt de rivier er niet van om onderweg prachtig en van grote waarde te zijn voor het land waar het doorheen stroomt. Wat ontstond uit een bron, daarna een beek werd en vervolgens doorgroeide naar een majesteitelijk breed stromende rivier bereikt uiteindelijk de oceaan. Groeien is meebewegen met de wendingen van jouw eigen rivier, drijvend op je kernwaarden en met de butsen en schrammen die daarbij horen. 

Wendbaarheid is mee durven veranderen. Het is met vertrouwen om de volgende hoek kijken omdat je weet wat je waarden zijn. Niet altijd makkelijk, wel haalbaar. Wendbaarheid is leren omgaan met ongemak.  

Ambitie - dag 2

Gezonde wendbaarheid geeft veel ruimte voor focus en ambitie. Ons derde thema gaat over die ambitie. Niet op de ‘go-get-it-you-can-have-anything-you-set-your-mind-to’ manier, of om snel rijk en beroemd te worden. Maar op de manier van verstilling, die momenten van rust waarin dromen, verlangens en plannen bij je opkomen. Wanneer jouw verbeelding en creatieve energie je leiden naar je eigen visie. Een visie die gaat over wat jij wil veranderen in jouw deel van de wereld, in jouw leef- en werkwereld. Over wie jij wil zijn voor de mensen om je heen. Je kijkt naar de persoonlijke en professionele rollen die je hebt of zou willen hebben en welk leiderschap daar van je gevraagd wordt. Zodat jouw kwaliteiten en de vragen in jouw leef- en werkwereld bij elkaar komen, en je volledig werkt vanuit de mogelijkheden die jou zijn gegeven. 

In dit filmpje over de Spaanse menselijke torens en de 7-jarige Carla zie je de vele lagen van ambitie. Het idee, de moed, het klimmen, het aanraken van de hemel en vooral de vele schouders waarop ze staat, de enorme structuur van steun en de aanmoediging van geliefden. Een toren bouwen doe je niet in je eentje. 

ps niet voor hen die hoogtevrees hebben. 

Liefde - dag 3

En om de cirkel weer rond te maken eindigen we met naar voren kijkende liefde en verbinding. We kunnen niet praten over leiderschap zonder ook te praten over macht en onmacht, over het vermogen om iets te veranderen maar ook het vermogen om te beschadigen. Liefde en macht, hoe verhouden zij zich tot elkaar? Met focus op de toekomst maak je een praktisch plan en ontwikkel je een pad dat binnen bereik is. Je gaat de wereld in met een gezonde dosis zelfvertrouwen, en met vertrouwen in jouw potentie om te leiden en je ziet en ontwikkelt datzelfde potentieel in anderen. Geef gul aan anderen door wat je hier geleerd hebt. Deel je nieuwe wijsheid thuis, op je werk en in je community. Leid anderen met een open en gunnend hart en maak zo deze wereld weer een beetje mooier. 

De verandering die komt wanneer mensen durven te leiden en verbinden met zelfbewustzijn, wendbaarheid, ambitie en liefde is krachtig en borrelt van leven. Change that matters, like happiness, is only real when shared. 

Liefdevol leiderschap is het zien van ieders waardigheid, talent en potentie. Het is de loyaliteit en de wederzijdse steun aan de mensen met wie je samen op trekt in leven en werk. 

Soft? Welnee. Liefdevol leiderschap is hard werken. Het is kwetsbaar. Het is waardenvol. 

Ga er maar aan staan. 

bottom of page